Preparat przeznaczony dla psów i kotów w celu wsparcia prawidłowego funkcjonowania wątroby.
Lecytyna z nasion soi jest źródłem fosfolipidów. Te naturalne związki występują we wszystkich błonach komórkowych i muszą być dostarczane do organizmu z zewnątrz. Fosfolipidy są bogate w kwasy tłuszczowe i stanowią budulec błon komórek wątrobowych, mózgowych, sercowych. Najważniejszym fosfolipidem jest fosfatydylocholina, która stanowi około 40% wszystkich fosfolipidów tworzących błonę komórek wątroby tj. hepatocytów. Fosfatydylocholina bierze udział w przemianach tłuszczów, wpływa ochronnie na hepatocyty, wspomaga procesy regeneracji i stabilizacji błon komórkowych hepatocytów, chroni wątrobę przed uszkodzeniami.
Arginina to egzogenny aminokwas białkowy biorący udział w szeregu procesów metabolicznych przebiegających w wątrobie. Jej zasadnicza funkcja jest związana z transportem, gromadzeniem i wydalaniem azotu oraz amoniaku przez cykl mocznikowy. Arginina jest prekursorem ornityny we wspomnianym cyklu mocznikowym. Jest również aminokwasem warunkowo niezbędnym w przypadku wystąpienia stresu metabolicznego oraz przy stosowaniu diet wysokobiałkowych.
Glutamina jest aminokwasem nie niezbędnym, który staje się warunkowo niezbędnym w warunkach stresu katabolicznego. Jej zasadnicza funkcja polega na dostarczaniu substratów w procesie glukoneogenezy, zachodzącym w wątrobie. Jest również prekursorem ornityny i w ten sposób spełnia istotną rolę w metabolizmie azotu oraz pomaga usuwać z organizmu amoniak, powstały na drodze przemian białkowych.
Betaina jako donor grupy metylowej uczestniczy w syntezie S- adenozylometioniny (SAM), która jest silnym antyoksydantem oraz wpływa na wzrost koncentracji glutationu; wspomaga ochronę komórek przed działaniem wolnych rodników.
Ekstrakt z ostropestu plamistego (Silybum marianum (L.) Gaertn.) zawiera sylimarynę; ma właściwości ochronne, antyoksydacyjne i stabilizujące funkcję hepatocytów oraz wpływa na wysoką koncentrację glutationu w komórkach wątroby i syntezę DNA i RNA.
Cynk jest składnikiem enzymów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wątroby, wspomaga metabolizm glukozy i tłuszczów oraz wykazuje właściwości hepatoprotekcyjne i antyoksydacyjne.